
Als blije eigenaar van een teddy dwerg wil je natuurlijk het beste voor je konijntje. En daar hoort natuurlijk ook wat lekkers bij ! Maar wat is gezond en wat kun je nu beter laten ?! Zoals voor iedereen is ook voor je konijn gezonde voeding ontzettend belangrijk. Konijnen hebben gevoelige darmen.
Maar het kan ook nog andere vervelende gevolgen hebben , zoals het niet voldoende slijten van de tanden.
Hooi
Hooi, dat is mijn allerbeste voer. Op hooi moet ik veel kauwen, en dat is goed voor mijn tanden en kiezen. Hooi is ook goed voor mijn buik : zo krijg ik niet zo snel buikpijn. Konijnen die geen hooi krijgen zijn vaker ziek en hebben vaak pijn aan hun kiezen. Stro vind ik fijn om op te liggen, en ik kan er ook wel een beetje aan knabbelen. Maar stro is geen goede maaltijd voor mij, daarom heb ik altijd veel hooi nodig bovenop het stro of in de ruif.
Gras
Gras is ook gezond en lekker! Hooi is gedroogd gras. Gras en hooi zijn de beste dingen voor mij. Gras wat met de grasmaaier afgemaaid is, mag je niet aan mij geven. Hier kan ik verschrikkelijk ziek van worden.
Water
Ik heb water heel erg nodig, want als ik geen water krijgt word ik ziek. Dus vergeet nooit om mij elke dag schoon water te geven. Wanneer ik de hele dag op het gras loop en gras eet, dan heb ik bijna geen dorst. In gras zit veel water, dus dan eet en drink ik tegelijk, lekker makkelijk! Maar zet toch maar wat water bij me neer.....
Biks
Voor mijn gezondheid is biks het beste voer om te geven. Uit gemengd voer zoek ik de lekkerste dingen. Zo mis ik gezonde voedingsstoffen en heb ik meer kans op overgewicht.
Groenvoer
Groenvoer langzaam opbouwen. Wij adviseren na 12 weken hier pas mee te beginnen. Veel jonge konijnen raken op deze manier verschrikkelijk aan de diarree, en kunnen daar aan sterven. Dus pas hiermee op!!
Hoe bouw je op ? Begin met een postzegel grote en let goed op de ontlasting. En bouw dit rustig op.
Als je na een paar dagen groente gaat geven moet je dat ook opbouwen. Bijvoorbeeld de eerste dag 1 blaadje sla, de volgende dag 2 blaadjes sla, enzovoort. En dat moet je met elke groente doen. Als je het zo doet kan je konijn op een gegeven moment alles eten. Dat komt omdat het maagdarmstelsel van je konijn op deze manier nuttige bacterien kan vormen om het voedsel af te breken.
Als je het niet zou opbouwen, maar in 1 keer een heleboel groente geeft, wat je konijn niet gewend is, of je zou ineens veel nieuw voer geven, dan zijn die nuttige bacterien er nog niet, en dan kan het voedsel niet afgebroken worden. Veel jonge konijnen raken op deze manier verschrikkelijk aan de diarree, en kunnen daar aan sterven.
Snacks en knaagstenen
Konijnen hebben geen snoep nodig. Deze zitten vol onnodige suikers. Dus laat alle staafjes , broodjes of yoghurt snoepjes in de winkel.
Waar mag ik mijn konijntje wel mee verwennen ? Met een stukje fruit , Natuur Musli , gedroogde kruiden, stukje groente of een variatie in hooi
Een waarschuwing: knaagstenen zijn absoluut uit den boze! Ze bevatten heel veel kalk en kunnen blaas- en nierproblemen veroorzaken! Geef in de plaats liever een lekker takje om op te knagen, bv. van de appelboom, wilg of berk.

Lijst met veilige groenvoersoorten
Groenten
aardpeer
alfalfa
andijvie
biet
bleekselderij
bloemkool
boerenkool
broccoli
chinese kool
cichorei
courgette
ijsbergsla
knolselderij
komkommer
koolrabi
koolraap
luzerne
mais (alleen de bladeren en stengels, oppassen met de kolven!!)
paksoi
paprika (niet de plant, alleen de rijpe vrucht! )
pastinaak
pompoen (met mate)
radijs
ruccola
selderie
sla
spinazie
spruiten
spruitkool
spurrie
taugee
tomaat (alleen rijpe tomaten, geen tomaten die niet goed rijp zijn en ook de plant niet!)
veldsla
venkel
waterkers
witlof
wortel (ook het loof!)
zonnebloem
Fruit
aardbeien
ananas
appel
banaan
bosbes
bramen
druiven (zonder pit)
druivenstruik (bladeren en takken)
frambozen (ook de takken en bladeren van de struik)
grapefruit
kersen (Alleen de rijpe kersen, zonder pit. Bomen, bladeren en bloesems zijn giftig).
mandarijn (zonder pit)
meidoorn (bessen)
meloen
nectarine (niet te veel)
papaja
peer
rode bessenstruik
sinaasappel
Veenbes
watermeloen
zwarte bessenstruik
De meeste fruitbomen zijn veilig, met één belangrijke uitzondering: Let op dat je geen vruchten, pitten of takken geeft van steenvruchten (oa. pruimen, perziken, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's. ) De enige uitzondering hierop zijn kersen, die mogen konijnen wel (met mate).
Kruiden
aardbeiblad
basilicum
berkenblad
brandnetel (alleen gedroogd of heel jong)
braam (takken, bladeren en vruchten zijn veilig)
citroenmelisse
dille
dovenetel
duizendblad
echinacea
gierst (hiervan wordt stro gemaakt)
goudsbloem
haver (hiervan wordt hooi en stro gemaakt)
hazelaar
herderstasje
kamille
korenbloem
komkommerkruid (bernagie)
marjolein
munt
paardebloemblad
peterselie
pepermunt
roos (niet uit winkel ivm pesticiden)
rozemarijn
salie
tarwe (hiervan wordt stro gemaakt)
tijm
valeriaan
viooltje
wilgenblad
zonnebloembladeren
Bomen
Van onderstaande boomsoorten is het veilig om takken en bladeren als knaagmateriaal te geven. Geef alles wel met mate, te veel van hetzelfde is niet goed. Ook is het niet de bedoeling dat ze bijv. minder hooi gaan eten door een grote hoeveelheid knaaghout. Zorg er voor dat het altijd onbespoten takken en bladeren zijn! Was de takken ook altijd goed en geef liever geen takken waar vogelpoep op zit.
De meeste fruitbomen zijn veilig, met één belangrijke uitzondering: Let op dat je geen vruchten, pitten of takken geeft van steenvruchten (oa. pruimen, perziken, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's. ) De enige uitzondering hierop zijn kersen, die mogen konijnen wel (met mate).
Appelboom (geen sierappel)
Bamboe
Beuk (beukennootjes wel met mate!)
Berk
Eik
Els
Hazelaar (hazelnoten wel met mate!)
Perenboom
Populier
Tamme kastanje (takken, kastanjes wel met mate!)
Wilg (alle soorten)

Maak jouw eigen website met JouwWeb