Alvorens je een konijntje wilt aanschaffen moet je enkele zaken eerst goed overwegen.

Een konijntje ziet er lief en schattig uit en is dit uiteraard ook maar er komt ook heel wat extra bij kijken.

 

Heb ik tijd voor een konijn?

Je moet het konijn iedere dag aandacht geven en natuurlijk eten en drinken geven. Het hok moet 1 maal per week verschoond worden en in de zomermaanden zelfs 2 of meerdere keren per week. Teddy Dwerg konijnen moeten ook geborsteld worden!  Wanneer je op vakantie gaat heeft jouw konijntje nog steeds deze noden dus heb je iemand die dan voor jouw konijn kan zorgen?

 

Ga ik het konijn binnen of buiten houden?

Dit is een belangrijke keuze, want hier moet je ook het hok van het konijn op afstemmen.

Binnen:
Als je het konijn binnen houdt dan zie je het konijn het hele jaar door, echter hebben mensen vaak binnen minder ruimte voor konijnen. Het is belangrijk dat het konijn niet heel de dag in een klein hokje zit, konijnen hebben veel ruimte nodig. Let hierbij ook dat konijnen knaagdieren zijn dus opletten voor elektriciteitsdraden en het knagen aan meubels.

De meeste binnenhokken zijn niet zo groot, waardoor mensen vaak kiezen om een ren aan het hok vast te maken. Zo kan je gemakkelijk het hok groter en kleiner maken. Wat je ook kan doen is een buitenhok kopen en deze in een leuk kleurtje verven en binnen plaatsen. Hierdoor hebben de konijnen binnen een groter hok en het ziet er ook nog eens leuk uit!

Buiten:
Zet je het konijn buiten, dan is daar meestal meer plaats en kan je een permanente ren neerzetten zodat het konijn altijd zijn benen kan strekken. 

Voor de konijnen is het fijn als de ren lekker groot is, bij veel ruimte is er ook minder kans op ruzies. Dit is vooral belangrijk bij grotere groepen, de konijnen hebben dan een plekje om terug te trekken.

Echter in de winter zul je ook naar buiten moeten! Het is heel goed mogelijk om konijnen het gehele jaar buiten te houden. 

Konijnen kunnen veel beter tegen de kou dan tegen de warmte.

Zorg er wel voor dat het hok niet in de wind staat, niet tocht binnen en dat het hok van binnen droog blijft. Leg lekker veel stro in het hok, het konijn zal er zelf een holletje van maken. Eventueel kan je als het hok erg open is, met plexiglas het hok dichter maken, zorg er wel voor dat er voldoende frisse lucht het hok binnenkomt.

Als je denkt dat je konijn het toch koud krijgt, ga het konijn dan niet binnen neerzetten. Het konijn kan nu niet meer naar binnen, hij heeft een wintervacht ontwikkeld en daarom zou hij het binnen veel te warm krijgen. Kijk dan of je hem in een schuur of koude berging kan zetten.

Combinatie binnen & buiten:
Sommige mensen zetten in de zomer hun konijnen buiten en in de winter binnen, maar kijk daarmee uit! Konijnen kunnen niet goed tegen warmteverschil.

 

Neem ik 1 of meerdere konijnen?

Het liefst leven konijnen samen, ze zullen voor elkaar zorgen, met elkaar spelen en samen eten en samen drinken. Ook krijgen ze aandacht van elkaar en zullen zich minder snel vervelen.

In de natuur leven konijnen ook in grote groepen, het is grappig en leuk om te zien hoe de konijnen met elkaar omgaan. En ook als jij slaapt of als jij niet thuis bent heeft je konijn een vriendje om mee te spelen!

Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.

VOEDSTER EN EEN RAM
de beste mogelijkheid is het samenhouden van een voedster met een ram. De ram moet dan gecasstreerd worden. Dit is uiteindelijk de combinatie die waarschijnlijk de meeste kans van slagen heeft.

 TWEE JONGE VOEDSTERS
Twee jonge voedsters kunnen ook goed samenleven. Uit hetzelfde nest of niet speelt geen rol zolang ze maar op hetzelfde ogenblik samen in een volledig vreemd hok worden gezet. Of het ook na het bereiken van de volwassenheid goed zal blijven gaan, valt niet met 100% zekerheid te zeggen. Dat hangt af van het individuele temperament van de dieren.

TWEE RAMMEN
Je kunt ervan uitgaan dat 2 rammen op dezelfde manier samenbrengen in de meeste gevallen in een drama zal eindigen. Twee rammen zullen vroeg of laat beginnen te vechten waarbij de zwakste zelfs kan sterven. Zelfs na castratie blijft de kans groot dat ze blijven vechten.

Koop ik een mannetje of vrouwtje?

Kies je dan voor een mannetje (ram) of een vrouwtje (voedster)? Rammen hebben een heel evenwichtig karakter maar kunnen urine gaan spuiten (sproeien) dit gaan ze vooral doen als ze een voedster ruiken. Over het algemeen hebben rammen een zachter karakter dan de voedsters. Een voedster kan schijnzwanger worden, ze heeft dan last van haar hormonen, gaat dan een nestje bouwen en kan wat humeurig zijn.

Hieronder kan je een uitleg vinden over de opties die je hebt.

Eerst een ram:
Als je kiest voor een jong rammetje zou je hem alleen kunnen houden totdat hij oud genoeg is om hem te laten castreren (vanaf drie maanden). Twee weken na de castratie kan je dan een leuk vrouwtje voor hem zoeken. Dit kan een jong vrouwtje zijn maar ook een wat ouder vrouwtje.

Eerst een voedster:
Als je eerst een jonge voedster koopt dan kan je er een gecastreerd rammetje aan koppelen.
Als je de voedster laat helpen en er later een jonge ram bij zet dan ga je waarschijnlijk problemen krijgen. De ram zal op de voedster blijven rijden of hij kan gaan sproeien. Dan zal de ram later ook gecastreerd moeten worden.

Ram en voedster tegelijk kopen:
In het begin zullen de konijnen samen kunnen zitten maar voor de konijnen drie maanden worden moeten ze uit elkaar, de konijnen worden geslachtsrijp en anders gaan er nestjes komen.
Je zal de ram kunnen laten castreren en na twee weken kan je de ram weer terug koppelen aan de voedster. Let er wel op dat je de twee konijnen dus al die tijd apart moet kunnen houden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb